Видеонаблюдение на земеделски стопанства

Изграждането на видеонаблюдение в земеделските бази има своята специфика и особености. Поради това подходът към проектирането трябва да е строго индивидуален и да отразява спецификите на охраняемия обект.

Земеделските бази обикновено са големи по площ обекти.В рамките на недобре ограден периметър е разпръсната голямо количество скъпа техника, инструменти, консумативи, гориво и не на последно място земеделска продукция. Това налага тяхната охрана посредством системи за видеонаблюдение.

Какви са особеностите и какво трябва да се съобрази при изпълнение на такава система:

 

– Работи се с дълги кабелни трасета: при монтажа и проектирането трябва да се съобразят дължините за да не се получи влошаване на сигнала (аналогови) / мрежови проблеми (IP системи).

 

 

– Наблюдават се големи площи с неголям брой камери – трябва да се подберат правилно моделите видеокамери с правилните обективи, разположение и ъгли на видимост.

 

 

– Недобра осветеност – трябва да се подберат камери с добра подсветка, подходящите захранвания за тях, допълнително LED осветление ако това е необходимо.

 

 

– Подходящо известяване на охраната – обикновената детекция на движение вече не е достатъчна. Могат да се използват аналитични функции, разпознаване на силуети, интеграция с периметрова охрана и др.

– Неустойчиво ел.захранване, продължителна липса на ел захранване, тотална липса на ел.захранване. Подбират се подходящи UPS, акумулаторни инвертори, соларни системи за автономно захранване.

– Опасност от мълнии – Специално изпълнено окабеляване, оптични кабели, заземления, инсталация на мълниеприемници с изпреварващо действие

 

Какви са новите тенденции при инсталация на системи за видеонаблюдение в земеделски бази и кооперации.

– PTZ камери – все повече земеделски стопанства и особено животновъди се обръщат към тази техника за наблюдение на големи площи. PTZ камерите успешно могат да се интегрират, за да бъдат автоматично ориентирани при възникване на нарушения.

 

 

 

 

 

– Термални камери – Макар и “екзотика” доскоро те стават все по-достъпни, а предимствата които дават на клиентите – огромни. Освен главната им сила : да забелязват обекти при нулева осветеност, доста хора не знаят и за другият им огромен плюс – на дневна светлина да засичат хора и животни скрити в храсти или между дървета – там където обикновената камера и оператора зад нея лесно биха се провалили.

 

– Радио линкове : предоставят възможност /ако терена позволява/ безжично да се свържат системите на няколко бази в една обща платформа за видеонаблюдение.

 

 

– Интеграция с периферна охрана – микровълнови или инфрачервени бариери.

– Инсталации на локални системи за видеонаблюдение в земеделската техника – комбайни, трактори с цел мониторинг на работния процес.

 

Блу Системс ЕООД – има богат опит в изграждане, обновяване и поддръжка на системи за видеонаблюдение в редица земеделски стопанства. Тъй като няма универсална рецепта и оферта за конкретното техническо решение ние правим оглед и индивидуална оферта.

Можете да направите вашето запитване тук или да ни се обадите на 0885925846 за да поискате оглед и оферта :

   

   

  About the author: admin

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.Email address is required.

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.