Серията, DS-7200HGHI беше едно от първите големи неща на Hikvision, с които се сблъскахме в работата си на инсталатор на системи за видеонаблюдение. Моделите от нея се появиха през 2015 и предложиха невероятното тогава качество от FullHD, реализирано посредством аналогово предаване по коаксиален кабел и модифициран видеосигнал по стандарт HD-TVI. Изключително приятният и подреден интерфейс, чудесната софтуерна и community поддръжка, както и разумната цена на устройствата от тази серия бързо превърнаха тази техника в наш фаворит и успяхме да внедрим при наши клиенти голям брой такива устройства.

За съжаление, по подобие на дефектните чипове на NVidia техническите проблеми се появяват доста след като приключи продажбата – т.е доставчика и неговите партньори-инсталатори разбират за проблемите с техниката едва след като са продадени големи обеми.

Нерядко, фабричните дефекти стават известни и доста след като конкретен модел вече е слязъл от производствените линии, но е още в гаранция /или в период 1-2 години след изтичане на гаранцията/.

Подобен казус имахме и ние с DS-7216HGHI-SH/A и то с почти всички продадени устройства около втората година на експлоатацията им / или по-рано в зависимост от температурните режими в помещенията.

Описание на проблема : Устройството започва да аларамира със звуков сигнал за липса на диск, екрана му седи само на лого “HikVision” и не зарежда, твърдият  диск завърта и спира циклично. Ако не бъде сервизирано навреме минава и в последният етап : Устройството се включва и индикаторите работят, но няма сигнал на екрана и липсва активност по LAN.

Причина за проблемите : Нискокачествени евтини кондензатори, използвани в DC-DC конверторите на основната платка, както и в захранващият модул 12V/5A на ChanellWell Technology.  На тези снимки са показани няколко платки на различни устройства с “гръмнали” или подути кондензатори. Интересно е да се спомене, че неподуването на кондензатор не е гаранция за изправността му : както разбрахме проверявайки и видимо здравите компоненти с нашият уред. Ето и проблемите в снимки.

 

 

 

От снимките ясно се вижда колко е сериозен проблема с качеството на компонентите, вложени в такъв тип техника. Въпреки уверението на представителите на HikVision в България и техният ръководител, че имали брак под 1% и това може би е единичен случай, нашите наблюдения показват точно обратното. Още по-лошото в случая е, че и в новите модели на марката продължава да се влага същата марка безименни, некачествени китайски кондензатори.

Към ремонта:

1. Подменяме всички кондензатори по захранващата платка с нови, качествени LowESR серии.

2. Внимателно разглобяваме захранващите адаптори и правим същото с изходните кондензатори там. /основният виновник за проблема с дисковете и звуковата аларма на рекордерите са точно те/

3. Ако проблемът е ескалирал до крайната фаза – черен екран и липса на комуникация по LAN, значи се касае за повреден FLASH и е нужно чипът да се свали и презапише с програматор. Дъмп на такова устройство в интернет е невъзможно да се намери, а не открихме и ясна процедура за запис на буутлоудъра при повреден такъв на рекордер. Спаси ни един DVR, който беше подул кондензатори но все още не беше съсипал флаш паметта си – от него беше свален .bin файла – 7216HGHI-SH/A.bin, който в последствие използвахме за възстановяване на останалите си устройства

Малко снимки от процеса:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Резултатът след успешният презапис на 25 128 паметта и връщането и на дънната платка е работещо устройство, което излиза от сервиза ни с гаранция 6месеца:

 

 

 

 

Особености: Като резултат от препрограмирането, донорският и ремонтираният DVR имат еднакви MAC адреси и серийни номера + ако се използва услугата HikConnect би имало проблеми с едновременната регистрация към различни акаунти. В моят случай, обаче се касае за stand alone системи, които не са свързани посредством подобни услуги и освен програмиране на dump и последващото обновяване на firmware до последна версия не са необходими никакви други модификации и корекции на ниско ниво.

Заключение: Поради тенденцията техниката да бъде поевтинявана, налагана агресивно и произвеждана масово и в огромни мащаби тя се произвежда с все по-евтини компоненти и като че ли се проектира за по-кратък експлоатационен живот. Подобни ремонти ще се налагат все по-често, и все по-често ще получаваме нулев съпорт от производителите, които видимо нямат интерес техниката им да бъде ремонтирана извънгаранционно.

Радваме се, че успяхме да помогнем на клиентите ни които ни се довериха да изградим техните видеосистеми и се надяваме тази статия да бъде полезна на по-широк кръг потребители и инсталатори които вероятно са се сблъскали или ще се сблюскат с подобен проблем. Готови сме да помогнем на всеки, включително и с дъмпа с който възстановихме дефектиралите си устройства. Оставаме на разположение за въпроси в полето за коментари.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.