Фискалните устройства за вендинг автомати на самооблужване /ФУВАС/ навлязоха в страната ни покрай промяна на Наредба Н-18 и бяха допълнително дефинирани от последваща промяна на ЗДДС разрешаваща възможност за фискална продажба без издаване на хартиен касов бон.

За собствениците на автомати за самообслужване въвеждането дойде неочаквано, създаде проблеми с интеграцията на определени интерфейси, както и породи допълнителни разходи и документи съпътстващи цялата процедура.

Един от най-наболелите въпроси и проблеми с които се сблъскахме като фирма-дистрибутор на фискални устройства беше : Как собственик на машина с фискално устройство да може максимално лесно и просто да го отчете?

Първоначалният замисъл на повечето фирми-производители беше вендинг операторите да си закупят съответен терминален апарат-конзола с която да се свалят нужните отчети от ФУВАС на място от кафе-машината. Това обаче не проработи добре при малките, а и при големите вендинг фирми тъй като за малките беше неизгодно икономически да инвестират допълнителни 200лв в конзола, а големите се интересуваха от ежедневните си обороти за всеки един автомат и проявиха огромен интерес относно възможността да се генерират известия при евентуална блокировка на ФУВАС за да могат да отреагират бързо и да отстранят проблемите.  Тук ще изброим вариантите за отчитане на касови апарати от марките с които работим – Datecs, Tremol, Elicom Electronic

  1. Локално отчитане – Извършва се на място при машината. Използва се преносим компютър или терминална конзола /вид касов апарат без фискална памет и клен/. Тъй като всички ФУВАС и на трите марки използват RS232 комуникация при липса на такъв обикновено препоръчваме закупуването на качествен USB-Serial преходник от реномиран производител.

Datecs – DP-65KL, DPS-65KL

За локално отчитане с компютър – Интерфейсен кабел Datecs и FDInit for Clients

За локално отчитане без компютър – Терминална конзола DP-65TR

Tremol – V-KL

За локално отчитане с компютър – Интерфейсен кабел Tremol и Tremol ФУВАС Клиент

За локално отчитане с конзола – Модифицирана конзона, на базата на S-Kl мобилен касов апарат.

Elicom – EV12-KL

За локално отчитане с компютър – Интерфейсен кабел Elicom и FPUSER_VEND приложение.

2. Дистанционно отчитане – Извършва се отдалечено, посредством инсталиран софтуер, уеб страница, SMS съобщение.

Datecs –

Посредством регистрация в платформата fuvas.datecs.bg. Това според нас е най-лесният и най-удобен интерфейс изграден от производител на фискални устройства. Достъпът до сайта се активира с един е-мейл, визията е изключително удобна, отчетите се свалят с лекота- има достъп до CSV експорт за счетоводство и най-вече всичко това е достъпно и през браузъра на мобилен телефон, което го прави несъмнено нашият 100% фаворит. Поздравления на колегите от Датекс за чудесната платформа.

Tremol

Дистанционното отчитане се извършва посредством софтуер за дистанционно отчитане FuvasAdministrator.

Плюсовете му са – огромен и детайлен набор от справки, графики, детайлен отчет за продажбите с определени филтри, експорт към xls.

Минусите – неудобството от локална инсталация на компютър и база на него, работи само под Windows, инсталацията му е тежка и свързана с качването на множество спомагателни Mircrosoft приложения, погрешно идентифициране на протокола на предаване на данни като вирус и изтриването на изпълнимият файл от някои антивирусни програми, необходимостта от задължително периодично изтегляне на данни, невъзможност да се работи през мобилен телефон.

В общи линии софтуерът е хубаво и приятно направен като за безплатно приложение но в текущият си вид вече е морално остарял и не отговаря на съвременните изисквания на потребителите. Въпреки това той е възприет и широко използван от нашите клиенти които оценят предимствата на дистанционното отчитане и харесват гъвкавите справки и статистики които приложението на Тремол им дава.

Elicom

Дистанционното отчитане се извършва посредством ежемесечен SMS, изпращан към предварително програмиран в паметта на устройството телефонен номер. Като допълнителни опции от Еликом Електроник са предвидени и възможност за изпращане и на дневни отчети, но това превишава лимита на картата към мобилният оператор и ще бъде обект на допълнително таксуване.

Подходът за отчитане посредством текстово съобщение на Еликом е може би най-лесната, удобна и проста реализация на заданието и затова се приема много добре сред малките собственици на вендинг машини. Нищо чудно, че с производството на своето решение за вендинг автомати известният предимно с електронните си везни производител от Силистра зае своето място на пазара и продуктите му се срещат все по-често.

3. Уведомление при блокиране на машина

Блокирането на машина е неприятен процес с който персоналът, обслужващ автоматите се сблъсква ежедневно. Как ФУВАС може да ни помогне да разберем че машината е блокирала и не може да извършва продажби?

При активирането на дистанционно отчитане посредством втори APN, във фърмуера на фискалните устройства Datecs и Тремол /а и в техните сървъри/ бяха заложени възможности за уведомяване посредством е-мейл при настъпване на блокировка от VMC или ФУВАС. Така притежавайки смартфон и е-мейл с автоматично известяване всеки оператор може незабавно да разбере за проблем/възникване на блокировка в автомат и да отреагира своевременно на това.

Datecs – Възможни са уведoмления след активиране на втори APN и настройка на мейл в платформата fuvas.datecs.bg. Системата им позволява да се избере кои групи съобщение за блокировки да бъдат изпращани. Адресът за електронна поща може да бъде променян по всяко време.

Tremol– При регистрацията за дистанционно отчитане за ключ за потребителски софтуер може да се посочи опцията Автоматичен е-мейл: ДА с което се разрешава получаването на сервизни съобщения от автоматите. Важно: Сервизни съобщения могат да бъдат получавани само на мейла, от който е получена заявката за регистрация.

Elicom – Тук проблемът е решен отново просто и елементарно – посредством SMS съобщения. Важно е да се посочи обаче, че при активиране на тази опция изпратените SMS съобщения от устройствата ще бъдат таксувани.

 

Заключение: В стремежа си да са конкурентни на пазара, производителите на фискални устройства инвестираха време и технологии, за да направят отчитането на ФУВАС лесно и достъпно за масовият ползвател. Всеки от начините и методите на отделните производители има своите плюсове и минуси, но общото е че всички работят безпроблемно и са полезен инструмент спестяващ нерви, време, пари. Много полезни са и известията за възникнали блокировки , тъй като те намаляват загубите и запазват клиентите позволявайки незабавно уведомяване в случай на отказ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.