Как да променим запетайката в точка при писане на български в Windows 7

keyboard-layout-creator-in-Windows-8Решихме се да напишем тази кратка статия заради досаден проблем, с които се сблъскахме покрай инсталациите на търговски системи под Windows7.

Къде е проблемът: В Windows 7 при писане на кирилица и използвайки подредба Машинопис или Фонетика десетичната точка от цифровата клавиатура се интерпретира като запетайка. Това може да доведе до неудобство на хора, работещи с програми в които десетичният разделител трябва да бъде точка и изисква постоянно сменяне на клавиатурните подредби с US-International подобни, което води до загуба на време и излишни нерви за оператора.

Решението: Има стотици програмки /платени, безплатни, с отворен код и т.н/ които могат да сменят подредбата на клавиатурата и да решат проблема. Тъй като харесваме “фабрични” неща а и се доверяваме на разработчика на ОС-а предпочетохме да използваме Keyboard Layout Creator 1.4 от сайта на Microsoft.

Резултат: Използвайки наличните проблемни БГ keyboard mappings с малко четене на хелп успяхме да генерираме двете клавиатурни подредби, които ни бяха необходими и за които имахме запитване от наш клиент. Програмата ги преобразува в инсталационни файлове,и след изпълнението на Setup.exe модифицираните подредби се добавят към Input Languages в Language Bar-a са достъпни за потребителя. Предоставяме ги и на вас за свободно ползване съгласно EULA.

KB Remapper Bulgarian Phonetic NumDot
KB Remapper Bulgarian BDS NumDot

Пишейки по тази тема си струва да споменем и да почетем паметта на Генади Атанасов – ИнжИнера: един от първите публикували статии и информация по темата за кирилизация на Windows базирани системи.

About the author: bsburgas.com

2 comments to “Как да променим запетайката в точка при писане на български в Windows 7”

You can leave a reply or Trackback this post.
  1. Галин - 28/08/2019 Reply

    Страхотна статия, реши ми проблемите. Хиляди благодарности на автора.

    • Галин - 28/08/2019 Reply

      Страхотна статия, реши ми проблемите. Тествано и работи при WINDOWS 10, единствено при 10-ката трябва да изведете езиковите опции на taskbar-а защото в противен случай няма виждате какъв е текущия език на клавиатурата. Хиляди благодарности на автора.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.